Kvinner ingen adgang

Te strekker seg tilbake til tidenes morgen og har mange spennede historier til sin opprinnelse. En legende forteller at i år 2737 før Kristus var det keiseren av Kina, Sheng Nun som oppdaget verdens andre mest konsumerte drikk. Sheng Nun kom frem til at det var bedre og sikrere å koke vann før man drakk det. En dag ute på piknik ble Sheng Nun tørst og tok frem en kjele som han fylte med vann. Mens vannet begynte å koke, falt det ned noen blader fra treet bak han i kjelen. Keiseren oppdaget at resultatet smakte alldeles fortreffelig. Fra og med da drakk Sheng Nun det vi i dag kaller te, brygget opp av Camelliabusken.

Dette lærte jeg da jeg var så heldig å være på en masterclass i te i London hos Twinings. I gaten The Strand ligger butikken hvor Twinings har utsalget sitt og hvor de holder sine masterclasses. Lokalene ble kjøpt av familien i 1706 og holder fortsatt åpent. Det er ganske imponerende. Vi smakte på 12 forskjellige varianter, og samme greia gjelder som når man er på vinsmaking. Det gurgles, smakes og spyttes. Vår vertinne for dagen var kunnskapsrik, og holdt masterclassen innerst i butikklokalet. Neste gang du er i London så ta turen inn i butikken. Enten bare for å kikke eller du kan kjøpe. Du kan også være med på te smaking. Twinings er eid av samme familie i generasjoner, og det er ingen tvil om at historien og tradisjonene sitter i veggene.

Heldigvis har noe endret seg siden den gang. Da kunne nemlig ikke kvinner bli sett i såkalte “Coffee House”, i alle fall ikke kvinner av en høyere rang. Det var kvinner ingen adgang. Men, kvinner den gang som nå var løsningsorienterte og ble sittende i hestevognen på utsiden, mens lakeiene løp inn for å kjøpe te. For te skulle damene ha – koste hva det måtte koste.

Siste innlegg